Tuesday, February 21, 2012

I LOVE U

Assalamualaikum.....


Alahai..ada yang nak muntah ungu tak bila bace tajuk ni..hehehe
bila sebut i love u je mesti kata-kata ni ditujukan kepada mereka yang sedang hangat2 taik ayam nak bercinta kan?haha

gegirl : abang..i love u.. (sambil buat aksi gedik manja)
buaya : abang pun love u jugak kat ayang..

Adoiii..nak pitam rasanya..tolong tolong hantarkan ambulan....ni no ni no..
yelah.. kerana i love u semuanya tergadai...habis madu sepah dibuang..ish3..kerja yang sia-sia...kalau kumpul madu lebah dapatlah jugak faedah dan pendapatan...

Harap maaf kepada coupling2 (betul ke?haha) yang di luar sana yang terasa dengan entry ini..sejujurnya saya memang anti-couple!!! 
kenapa mesti couple?kenapa?? kenapa??? why?? why?? limaza?? limaza?? (bnyk nye soalan)... boleh bagitaw sikit ape pekdah nya bercouple ni??

Ape yang N.Z tengok sekarang ni semuanya cinta berlandaskan nafsu semata-mata(couple)
kenapa saya berfikir sedemikian? mula-mula nak ngorat ayat bukan main power lagi..tangkap leleh tu..lepastu ajak jumpa..mula2 segan.malu2 kucing gitu kan..dah lama2 berani pegang tangan, ajak jalan2, tangkap gambar berdua, publish kat FB..dah last sekali demi menunjukkan kesetiaan pada sibuaya sanggup serahkan segala...kalau serah boleh pulang balik takpe..ni dapat malu lagi ade la..memang tak pikir panjang langsung (marah ni)

Yang pelik bin hairan bin ajaibnye semuanya muda mudi belia negara..dan PALING menghairankan mostly ISLAM... Saya tahu,iman itu kadang2 naik kadang turun tapi kalau dah macam tu apa kategorinya ye? Bukan nak kata saya bagus sangat..yelah kita sebagai umat islam ade asas dan pegangan dalam hidup kita..kita hidup atas muka bumi ni berlandaskan syariat Allah..rasanya tu semua orang tahu..Nak kata mak ayah tak bimbing..sudah..bagi pelajaran pun dah..apa lagi silapnya..masing2 punya akal kan?

Tengoklah..hanya perkataan i love u je mampu membuatkan satu dunia huru-hara..dengan berita anak terbuang merata-rata,dalam tong sampah etc..ishh tak sanggup nak cerita..

"kami tak buat kerja macam tu..hanya suka-suka couple je..masing2 suka sama suka"

Suka-suka? kalau dah suka hantarlah rombongan meminang dengan segera (tetibe keluar lagu kalau berpacaran)...mule2 couple..bercinta bagai nak rak..tulis kat status FB,blog,twitter,MS yang dirinya sedang dilamun cinta...keluarkan belanja nak ajak couple jalan2, tengok wayang...bergaduh manja..lepastu tak tahan sebab asyik cemburu..buat status geram dekat balak...gaduh2 lagi..lepastu dah tak sehaluan maka  clash la jawabnya..tulis kat status yang diri tak dapat melupakan si dia..hubungan pun dah macam musuh..padahal dulunya merekalah romeo & juliet..

Buang masa, tenaga dan duit je..bercinta bagai nak rak tapi kecundang di tengah jalan.. sedangkan dalam islam, bertunang pun disuruh rahsiakan..apatah lagi bercinta..nak heboh satu dunia..kalau dah kahwin lain la..semuanya indah sebab I LOVE U...

Pernah tak kita dengar pasangan yang couple2 ni cakap aku cinta kamu kerana Allah? ade tak? kalau ade tolong bagitaw ye..setakat ni takde kan?

N.Z amat tersentuh bila tengok cerita hafalan shalat Delisa tu..lepas solat, menjadi uruf kan salam2 ni..Delisa pun salam la ummi nye dan mengucapkan "Delisa cinta ummi kerna Allah." Berjujuran air mata si ummi..jawapan anaknya itu dibalas "ummi juga cinta Delisa kerna Allah."
walaupun sebenarnya Delisa tu saje je nak test sebab nak dapat hadiah dari ustaz Rahman. Ustaz Rahman kate sape yang cakap macam tu pada ibunya dan ibunya menangis boleh tuntut hadiah pada ustaz...budak2 kan..



See.. N.Z yakin kalau korang cakap macam tu dekat mak ayah dengan seikhlas-ikhlas hati pasti mereka sgt tersentuh..cinta yang cukup tulus, suci..tiada noda..macam tu juga lah pada pasangan korang(yang dah kahwin)..yang couple2 cakap macam ni...urmmm..sanggup ke korang??

N.Z minta maaf sekiranya sepanjang pembacaan korang ade yang terasa hati pasal entry ni..bukanlah untuk mengutuk mane2 pihak cuma ingin mengingatkan terutama diri sendiri..kadang2 kita terlupa sebab tu perlu ade seseorang yang kene ingatkan kita balik..

N.Z buat entry ni sebab N.Z sayang dekat semua adik2, kakak2, makcik2, abang2, pakcik2 semua..kita umat islam jangan terlalu mudah terpedaya dengan agenda Barat..kadang2 sedih bila tengok anak2 muda terikut2 dengan budaya Barat..dengan Valentine ye lah..tu belum lagi yang dalam2..tak sanggup nak cakap...

Apa yang N.Z boleh cakap jagelah diri sendiri..kuatkan hati dengan tambahkan ilmu di dada..dalami ilmu agama selagi mampu..itu je yang mampu menjadi pelindung diri..nak belaja ni kat mana2 pun boleh..tak semestinya kene pergi masjid je..dunia dah moden kan?

Pesanan ni ikhlas dari hati penulis utk semua dan sebagai PERINGATAN untuk diri sendiri..salam sayang buat semua..

boleh juga rujuk entry >ini< kalau nak 



SAYA SAYANG KAMU SEMUA KERNA ALLAH

p/s : tak macho la couple2 ni..kahwin  baru la gentle
p/s : senyum simpul mase buat entry ni..hehe

8 ulasan:

biela bell said...

[1] agaklah.baru soseh2 ngan tinah pasal skrip yg tu. terharu kot..katanya..ayat tu mmg common kan kita guna..huhu..banyak aku belajar bila jumpa korang..hikmah kan kita jumpa..huhu..

[2] aku terasa sikit kot dengan entri ko..tapi tak terasa sgt sbb i'm single now..haha..ekcelli betullah..mostly bercinta sebab napsu..tapi aku dah insap sekarang nie..hehe..aku tgah tggu je mana2 jejaka datang meminang..hua3x..buat apa maksiat lama2 dak..hihi

xila riston said...

kita pon tgh cri bakal somi oke....pe brg kapel2...mcm bdk2....huuuuu

H.J said...

saya tak couple lg..haha

Cik Retiss said...

btw,follow awak balik :D jemput komen entry baru.. :)

Si BuDaK KaChAk said...

stuju...

p/s : taknk couple2 da...nk kahwin je...hehehe

CikFi said...

hehehe...
lawak jugak kalo cite bab cintan-cintan nih..
benda yang dilarang hendak dibuat, benda yang disuruh tamo buat kan..
time bercinta suma nyer indah, haa kalo bil da break pergh mcm2 jadik..


anda ditag

http://hatinufid.blogspot.com/2012/02/jawab-11-soal-11.html

ilovekampungku said...

Cinta Allah tiada tolak bandingannya

anitadiana said...

bagusnya...kak ita suka info ne..betul-betul....

 
“Hak Cipta Terpelihara Segenggam Tabah@ N.Z”