Sunday, November 13, 2011

Aku & INFLUENZA A...hahaha

Assalamualaikum.....


Di harap *antum semua dalam keadaan baik-baik sahaja... Ade sesape yg rase nak demam pagi ni? cepat-cepat makan ubat dan minum air masak secukupnya okeyh..

Agak lame juge N.Z menyepi,bukan bawak diri taw.. Sibuk dgn Qurban (padahal bukan kau pun yg berqurban) hehe...tup-tup hari Selasa pagi tu (8 Nov) rase mcm nak demam, tapi biar lah,kejap lagi ok lah tu.kataku di dalam hati..malam tu pulak tetibe suhu naik ke 39.7, tak boleh jadi ni,kene pergi klinik jugak ni.

OK..da settle beli ubat kat klinik semua tu,ape lagi makan la kan..makanmakanmakan...lepastu rase ngantuk, po lae tidoq la.. 
"awat panas semacam ni".aku bermonolog sendirian.Saya cube juge melelapkan mata hingga ke pagi esoknya.

Pagi esoknya...Nampaknya aku kene gagahkan jua la nak jage budak ni..waktu itu jam baru menunjukkan pukul 7.25 pg.. Ku lihat keadaan sekeliling seperti mahu diterbangkan oleh angin.. Lalu, diri ini mencapai beberapa buah bantal dan...zZzZzZzZ

9.20 pg tersedar setelah Amani membuat bising (dah bangun la tu tandanya).. check kat dahi..awat panas lagi ni...amek 'temperature'..tetttttt..40.2..fuyoooo..boleh goreng telur ni<-- hiperbola... Nak tak nak, terpakse jualah diri ini memberikan sarapan kepada Amani..

"Amani,cik tak larat ni,jangan nakal-nakal ye" kataku kepada si kecil itu. 

Selesai bersarapan,aku menghantar SMS kepada kakak ku agar memandikan anaknya kerana aku tak larat nak dukung ke bilik air,rase mcm nak terbang ke planet Zuhal. 

Dari masa ke semasa aku check suhu..38.8,39.4,38.1..itu je lah walaupun ntah bape botol air badak aku dah balun. bape kali ulang alik pi toilet,rase nak wat camp kat situ je.. Sehinggalah pada suatu petang yg damai lagi memilukan hati yg sejuk ini... kakak ku mengusulkan agar pergi berjumpa doktor. Lantas ku capai beberapa not duit, sekeping kad pengenalan dan menyarung tudung..

[proses check mengecheck]..
"aiyooo suhu 42.5..tinggi manyak ni". kata Dr.Khoo..
"kite kene kasi awk buat blood test ngn urin la utk kepastian ye" tambahnya lagi..awk nak masuk wad atau rawat saja di rumah?
aku meminta 10 minit utk berbincang....
potpetpotpetblablablabla..
"Dr.... masuk wad la"aku bersuara setelah 10 minit berlalu.
"ok..nurse amek darah dan bla bla........"

[proses pengambilan darah dan air kencing]
Setelah 20 minit berlalu..inilah keputusannya..




Maka, bermulalah kisah ku di ward 79 A Hospital Columbia Asia Taiping....




Okeyh..ade yg konfius sebenarnya pasal Influenza A ni..
"kau kene H1N1 ke? mcm mane blh kene?" itulah antara persoalan2 yg aku sendiri tak mampu nak jawab... Setelah membuat satu temubual bersama nurse yg merawat..cewahhhh...nurse tu kate..Influenza A ni bnyk jenis..antara yg femes tu la..H1N1..kes saya nie cume flu biase tapi bahaya jugak dan berjangkit..

kena pakai mask..


nampak tak darah tu?hihi...aktif sgt,tu yg darah keluar..


ni la rupa jarum tu yg sebenar...bukan jarum pun sebenranya..ia salur tiub yg menyalurkan air/makanan yg berbentuk cecair ke dlm tubuh badan kita..



p/s:terima kasih pada SAHABAT2 yg mendoakan kesembuhan diri ini..
jage diri ye semua...mase nie la nak minum air banyak2..^_^..

*winkwink*aku jatuh cinta medik~

*kamu(ramai)




Entry bestt

6 ulasan:

Iffah Afeefah said...

Erm siannye awk


pnh rase dok wad

xmo da dok

iMBobo said...

bahay h1n1 ni, semoga cpt sembuh ye :)

Zul Fattah said...

Alhamdulillah dah sembuh la ni? syukur

aimie amalina said...

hayooooooo
kamuuu
kuatnyeee
aduhaiii
sedih mndgr nye
alhamdulillah sihat semua ye =]

Niena Pengembara Ilahi said...

laaa masuk wad ke?akak pn flu gak nie...jga makan minum ye

Bell said...

alhamdulillah dah sihat kwn aku nie..
jaga diri baik2

 
“Hak Cipta Terpelihara Segenggam Tabah@ N.Z”