Friday, September 16, 2011

Tutorial gune penyepit ketika makan..lalalalala~

Assalamualaikum....


Tgk tajuk macam klaka kan...hahaha... 
Sebenarnya sy tertanya-tanya mcm mane ye org China,Jepun dan Korea taw makan gune penyepit a.k.a 'chopstick'... Kalian pernah cuba tak? Mase mula-mula sy test dulu..perhhhh "lagi bagus makan gune tgn..terasa nikmatnyer... "Tapi kalau nak cube ape slhnye..kat sini sy akan ajar sikit mcm mane nak gune pnyepit ni mase makan..sy wat guna batang satay je..(jgn gelak)

mula-mula


Langkah 2


*pastikan kalian boleh menggerak-gerakkan 'chopstick' tersebut ke atas dan kebawah...

Seterusnya

Lagi...

Dan lagi...

Akhirnya...


kalau still x paham ape yg sy ajar blh tgk video ni...lagi senang kot..maklumlah sy pun budak baru blajar...hehehe..


ade lagi..tgk yg ni plak...

Jadi, mcm mane? blh tak? Kalau ade ape2 majlis makan yg ada mnyediakan penyepit ni,kalian cube la ye..x salah mempelajari..TAPI sy lebih suka la gune tgn sebab Nabi kite pun gune tgn ^_^
Bnyk manfaatnye kalau kita makan gune tgn ni sebenarnya..nak tawu? kene bace entry ni sampai hbs ok??

Nabi SAW pernah bersabda ; “Barang siapa yang mengikuti sunnahku, bererti dia cinta kepadaku. Dan barang siapa yang cinta kepada ku, maka akan masuk syurga bersamaku.”
Usatzah sy pernah ckp yg "kalau kita makan guna tgn lebih baik sebab :
1,dlm tgn kita ade satu enzim ni tp sy x ingat ape namenye..enzim ni yg membantu mencernakan makanan dlm perut or digestion (proses pnghadaman)... Kalau kalian perasan, makanan cepat basi bila dah disentuh dgn jari kan?? perasan tak?
2, makan guna tgn ni lebih nikmat sebab kite rase 'zhouq' tu (feeling)..cth, mcm makan nasi lemak lipat daun pisang dan nasi lemak dlm pinggan..sedap lagi nasi lemak dgn daun pisang kn..atau tempe yg dibungkus dgn daun pisang dan tempe yg dibungkus dgn plastik..sedap lg dgn daun pisang..betul tak? (mentang2 le wat bisnes tempe..hehe)
Ustazah ade ckp lagi yg Nabi makan guna tiga jari je(ibu jari,telunjuk,jari hantu a.k.a yg tgh tu)..kalau x biase x pe..mase mula2 nak suap tu try la gune 3 jari, lepastu makan mcm biasa..
Lagi...kunyah makanan tu betul2..jgn main telan je.. Nabi kunyah 40x baru telan..salah satunye elak pnyakit mcm 'ependik' tu...sebab makanan tersumbat krn x dicernakan dgn baik..
Opss..sebelum tu..terlupa plak...Basuh tgn sebelum dan selepas makan..ni utk elak virus2 dr memasuki mulut kita dan akan mmbawa pyakit..
kalau ckp bab adab makan plak kenalah bace Basmalah yakni "Bismillahirahmanirahim"..moge setiap butir nasi yg disuap or setiap makanan yg masuk dlm mulut kita mndpt keberkatan..
Makan tu biar senyap..jgn ade bunyi 'kecapkecapkecap'...tutup mulut mase makan utk elak bunyi < tipss...tak manis la kalau makan berbunyi..
Makan secara berjemaah lebih afdal atau makan dlm dulang..ramai yg kate "ee..jijik..kongsi2.." Nabi pun pernah buat taw..up to u la..
Mase makan jgn diselang-selikan dgn minum air..cth..makan jap pastu minum air,pastu makan lagi pastu minum air lagi..begitulah seterusnya..x elok..mase kt skolah dulu kami selalu amalkan sebelum makan minum dulu..tunggu dlm 5 or 10 min baru makan..dah setengah jam drpd makan baru minum balik..ni utk elak dr kekenyangan dan buncit..
Kalau minum pulak..biar la beradab..duduk la minum tu..x sopan sungguh bile minum berdiri atau berjalan..melainkan air zamzam..kenapa plak minum air zamzam blh berdiri? klik SINI utk lebih info..

Sekian itu sahaja perkongsian buat hari ini.. sebab sy sayangkn kalian, sy luangkan sedikit masa utk utk membuat perkongsian ini...apa2 yg terkurang harap dimaafkan...






p/s : dh hbs makan jgn lupe jilat jari..(bukan jijik tapi moge setiap butir nasi @ makanan yg ade pada jari kite tu mndpt keberkatan) InsyaALLAH..


p/s: sedap hingga menjilat jari~ 





15 ulasan:

Ezad Skytech said...

makan dengan tangan lagi best la..heee~

Nur Zulaikha said...

yup..betul tu..lagi terasa nikmat...tapi x slh nk blajar..jadilah warganegara yg serba boleh..hehehe..

Zul Fattah said...

erk.. aku tak biase guna copstick ni.. makan dgan tangan itu sunnah kan? haha.. tp mencuba sesuatu yg baru itu baik.. lpas ni boleh r aku try blajar.

Nur Zulaikha said...

betul tu fattah..makan ngn tgn memang sunnah...tp islam tu kn indah..tkkn nk makan me hoon sup ngn tgn..hehehe..cube la..x salah pun..keep it up...buktikn anda boleh!! Thanks for coming~

sedap hingga mnjilat jari<tagline kfc amik dr sunnah nabi...

H.J said...

haha..tak puas hati makan pakai chopstik ataupun sudu..pakai tangan gak yang puas hati..haha

[sutera kasih] said...

wahh..xpenah jmpa tuto ajar cara chopstik hehe..

bgs tips2 yg awk share..lagi satu, kalo makan, jangan guna dua jari saja sebab tu huhu..kalo x silap, tu cara syaitonnirojim..

Run Away said...

memang selalu guna kat rumah...saja suka2 kan..hik...tapi memang lah susah..lama2 ok lah kan...;d.../salam kenal..;d

Nur Zulaikha said...

@ H.J
haha..memang..x dinafikan makan ngn tgn lagi puas dn lebih cepat proses pnghadaman..kalau nk hirup kuah me hoon sup x kn 'gagau' pakai tgn kot..hehe..

@sutera kasih
hihi..saje nk share...tp sy memang 100% makan pakai tgn..ni saje nk test..rase terpegun tgk org lain leh buat..tp mcm mane dgn adat org islam di China yg dh biasa makan pakai chopstick ek..

@run away
wahh..da bese?..salam kenal juga utk saudari..

[sutera kasih] said...

@NurZulaikha:
nak buat mcm mana, dh adat diorang kan huhu..dear, sorry kesulitan awk nk follow blog sy..butang follow tu ada di widget Swift Suzuki __> Join My Site..

Bell said...

hai..untonglah dah ada tutorial..hahaha
aku teringin nak guna chopstik la...nanti kawen la.

Nur Zulaikha said...

@cik bell
hehe..try la..mau kawen ngn ah long ka?hik3..juz kidding..

aimie amalina said...

kecapkecapkecap
hihihihi
comei jek tapi geram jek kalo owg bunyi cam tu kan
heeeeee
nice! suke entri nihhh

Nur Zulaikha said...

@ aimie amalina..
hihihi..mmg tgk comel bile dgr erkk...suke?thanks...

hyz said...

x pandai guna.. da berusaha gigih pown x ley gak.. waaaaaaaa

Nur Zulaikha said...

@hyz...
iye ke??hehehe..x pe.. guna yg 'original'..(tgn)

 
“Hak Cipta Terpelihara Segenggam Tabah@ N.Z”