Wednesday, May 15, 2013

Akhirnya Aku masuk ISLAM

Assalamualaikum...


Rasa terpanggil untuk update entry kali ni sebab jarang dapat pengalaman macam ni..

exam dah habis..maknanya kitorang kena masuk wad balik untuk sambung latihan praktikal yang masih berbaki..

pagi tadi, mase aku tengah ambik observation (check tekanan darah, nadi, pernafasan,suhu patient) aku nampak seorang makcik ni tengah ajar amoi kat tepi die mengucap, SubhanAllah, Alhamdulillah, macam2 lagi la...hatiku berbisik sendiri..kenapa makcik ni ajar amoi tu pulak..biarlah, ade bende aku nak kene buat sekarang ni, so aku ignore jerr..

dalam pukul 12 lebih gitu aku dah takde keje nak buat, bagi ubat dah, dressing done, observation pun dah siap (observation jerr..ape yg nak dikejar sgt dgn observation tu??) <--ayat femes utk nurses student..hahaha

aku, Nia dengan Ida datang la berbual-bual dgn amoi tu tadi...rupe-rupenya..........jeng jeng jeng..hahahaha (gelak jahat) suspen tak?? suspen tak??  tak?? buat2 jelah..aishh..

Rupe-rupenya amoi tu dh masuk islam ^___^ is a great u know...sedap name die.. Juliana Daniel..kitorang pun 'temuramah' la akk tadi tu..die sebenarnya baru je masuk islam dan baru berkahwin..baru sangat sebab sijil nikah dengan sijil pertukaran agama die pun tak sempat nak ambik kat pejabat agama lagi..

sebenarnya akk tu dah lama nak masuk islam tapi takde yang nak 'ajak' die sehinggalah die berkenalan dengan seorang muslim berbangsa iran dan berkahwin.. die belajar dekat sini (suami)

nak dijadikan cerita..akk ni dgn suami die accident..orang langgar dan 2 2 koma..tapi tak sama hospital..suami die dekat hospital pantai,akk tadi tu dekat hospital melaka (tempat aku praktikal sekarang).. die terkejut sebab suami die ditempatkan hospital lain..

teruk jugak die accident..aku tanya la "ade jahit dekat kepala ke?" sebab aku nampak kepala die botak semua tapi tak licin la..die kate ayah die yg botakkan die..erkkk -_-

macam2 kitorang tanya akk tu..aku tanya perasaan die sebelum dan selepas masuk islam macam mane? die kate die suke agama islam sejak dulu sebab agama islam ni baik..selalu ingat Tuhan..tak macam agama lain kalau rase nak ingat, ingat lah kalau tak, takde ape2 effect..means kebergantungan kita pada Tuhan tu lebih kuat sebab itulah yg sepatutnya kan...


die tahu jugak serba sedikit pasal Nabi Muhammad..kami cerita la sikit pasal asal usul solat sume tu, Nabi minta Allah kurangkan bilangan solat..

akk ni mula belajar pakai tudung sikit2..die suke tudung yang ade bunga2 dekat kepala dan bila die pakai suami die kate "cantiknya isteri saya" ^____^ so sweet~

akk ni dapat tentangan yang hebat jugak daripada ahli keluarga bila die nak convert agama..ayah sangat2 tak suke ditambah lagi berkahwin dgn orang islam..tapi dah jodoh kan..

die sangat2 merindui suami die dan die nak sangat tahu keadaan status suami die sekarang, "hidup lagi ke atau sudah mati, saya mahu tahu keadaan suami saya saja"

die mintak dekat doktor yang die nak keluar sekejap untuk jenguk suami die dekat hospital pantai dan balik semula ke wad pada waktunya tapi doktor tak bagi..die nak sangat2 keluar dan ayah die langsung tak bekalkan telefon bimbit dekat akk ni utk berhubung..MasyaAllah..kuatnya hati akk ni..

"at least saya dapat tahu keadaan suami saya pun sudah cukup..ini siapa mawu bilang sama saya macam mana suami saya sekarang..telefon pun takde"

aku pun hulurlah telefon aku suruh die mintak num telefon kakak ipar melalui ayah die...diorang pun berbual2 dlm bahasa cina..aku sengih je la..tak faham kan...kalau faham dah lame aku translate..tapi dari riak muka akk tu nampak macam die desak ayah die suruh bagi..then dapat lah num kakak ipar die..

die pun dial num kakak ipar die..suke die bile dengar ringing telefon.. "its ringing". nama kakak ipar die Samira kalau aku tak silap dengar la..dan berita yang paling mengejutkan adalah......













"what??he's died? i was newly marriage with him..why he leave me alone?" betapa terkejutnya kami mendengar perbualan kakak tu..masyaAllah..berat ujiannya.. " i want to see Yasir but father not allowed me and i cannot leave from hospital. Samira please come here." teresak-esak akk tu bercakap..
lepastu aku tak faham dah akk tu cakap ape sebab die cakap bahasa iran..

die kate siape nak ajar die lepas ni..sape yg nak faham die?sebab kami suami isteri saling faham memahami..kenapa die tinggalkan saya? saya baru saja berkahwin..baru saja masuk islam..kenapa Tuhan ambil die?

Ya Allah... sangat-sangat sedih dan speechless bile bende tu berlaku.tak dapat bayangkan bagaimana kehiduan die selepas ni..aku dengan kawan tu pujuk la die..bagi semangat spiritual..ini ujian dariNya.."kalau bukan ujian macam mane?" "insyaAllah kak, ade hikmah disebalik ape yang berlaku"

"macam mane saya nak hidup takde suami saya dekat sisi?siapa nak ajar saya lagi?" Allahu akbar....kalau aku ade abang lagi sorang dah lame aku suruh abang aku kahwin dengan akk tu...insyaAllah akk boleh belajar..

akk sedekahkan al-Fatihah banyak2 dekat suami akk..selawat, tenangkan fikiran..
"macam mane nak bace Fatihah? saya tahu BismillahirRahmanirRahim saja"

Aku pun catitlah dalam kertas yang sekecil cuma itu dalam bahasa rumi..aku ajar die menyebut satu persatu..lidah die lancar menyebut walau pertama kali menyebutnya...kuasa Allah kan???

aku pun tinggalkan akk tu sekejap untuk die tenangkan diri dan aku pergi rehat..selang beberapa minit aku naik balik ke wad dan nampak ade beberapa orang tetamu datang melawat akk tu..ayahnya barangkali..aku pun tak nak la kacau..

waktu kerja pun dah habis...pukul 2 petang..yess..ape lagi balik la..hmmm..tapi tak jugak, aku kene pergi appointment lepastu. bukan dating okayh!!...

mase nak balik dari hospital, ade junior tegur aku "k.ika, akk cina tu discharge." Alhamdulillah, akhirnya dapat jugak die keluar, tapi sayang sebab aku ingat nak ajar lagi macam-macam dekat die..insyaAllah...Allah sentiasa bersama-samanya..tambahan lagi die seorang muallaf..Ya Allah besarnya pahala suami die...Rahmatilah beliau dan tempatkan die dikalangan orang-orang yang beriman..amiiin..Al-Fatihah~







*nota hati cinta*

 beruntungnya jadi org islam..org yg baru masuk islam pun mengakui keindahan islam apatah kita yg sedari dalam rahim ibu dah memegang status islam tapi tak mampu nak aplikasikan keindahan islam tu dalam kehidupan..dari kita bangun tidur sehinggalah tidur semula..semuanya ada tentang islam..islam is the way of life~



p/s: harap dapat contact lagi dengan akk tu...
p/s: lambtnye nak cuti!!!!!  dush dush..-_-









8 ulasan:

kiera'sakura said...

Allahuakhbar sayunya hati baca. moga hati sis tue kuat dan trus tabah

nuyui a.k.a miss YUI said...

ya ALLAH.sedihnya..ujian utknya..

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

alhamdulillah :)

aizamia3 said...

moga akak tu kuat dalam mengharungi ujian dariNYA.

diana said...

sedihnya nasib si isteri tu..harap2 lepas ni ada yang bimbing dia.

QassehAleeya said...

smoga khidupan mereka dberkati Allah s.w.t..ujian yg besar pstinya mndpat gnjaran pahala yg besar..
..Al-fatihah..

Siti(zoey) said...

dugaan...semoga Allah melindungi beliau.

ejulz said...

berat betul dugaan dia. smoga dipermudahkan segala urusan dia..

Tolong doakan untuk sahabat ejulz yg tgh tenat ni k.. terima kasih "Doakan untuk dia"

 
“Hak Cipta Terpelihara Segenggam Tabah@ N.Z”