Wednesday, January 18, 2012

Kau kau, Aku Aku.... Tak payah nak sibuk-sibuk okay!!!

Assalamualaikum.....


Sempat jugak tadi join G.A by butik fiq'ra..hehehe... Wahhh..tengok tajuk macam ganas giler..kasar nye bahasa kau!!..uhuk3x...ni lah ayat muda mudi sekarang kan (eleh macam lah kau tu dah tua..papp)... Pernah dengar tak frasa "jangan jaga tepi kain orang" ? Secara abstraknya nampak macam 
"what the...nak tengok tepi kain orang..nak mengintai ke atau nak tengok kain tu jahit guna kaler ape?" 

dan kebanyakan orang akan menjawab
 "kau jangan sibuk nak jaga tepi kain aku..tepi kain kau,kau jage sendiri"

Aisehh main tepi kain la pulak... Hmmm..kita hidup ni bermasyarakat..nak tak nak kene jage tepi kain orang jugak..maksud N.Z disini ialah..yelahh kite kenalah ambil tahu hal2 jiran kita..die ade masalah ke..die ade dera anak ke..kena rompak ke..kalau ade ape2 yg diperlukan hulurlah bantuan..mcm tu lah...ok??

Secara peribadinya..N.Z pernah mengalami situasi sebegini..situasi ape ye? untuk memudahkan penceritaan N.Z akan buat perbualan...

 All : Salam Bil...watpe tu?nk mintak tlg sikit leh tak?
Bill : Wslm..takde watpe..pe die?

sesi introduction pun bermula dlm kira2 3 minit kerana si All ni nak mintak tolong dari si Bill..

setelah selesai
 Bill : wehh All..aku nak tegur sikit boleh?
 All  : pe dia?cakaplah..
 Bill : aku harap ko jangan lah marah aku ye..?
 All  : ok..
 Bill : kalo ikutkan tak manis tangkap gambar berdua-duan dgn bukan muhrim..ape      yg aku blaja aku cube amalkan dan share ilmu yg aku dpt tu kat org lain.harap ko tak kecik ati ngan aku..yela,aku pun bukn baik sgt,tp ape yg nmpk depan mate kite,kenalah tegur barulah same2 tak berdosa..kalo aku buat slh pun ko blh tegur ak..takde hal lah..
 All :ok

setelah itu, si All pun remove la balik gambar die dgn boyapren tersebut...tidak lama kemudian si Bill menhubungi si A utk bertanyakan sesuatu namun setiap pertanyaan yg ditanya dijawab acuh tak acuh..Maka si Bill terasa seperti ada yg tidak kene dgn si All maka tercetuslah....

Bill : ko marah ngan aku ke?
All  : x
Bill : hbs nape ko mcm acuh tak acuh je layan aku?selalu ko tak macam ni.
All  :xde pape
Bill : ko marah psl pic* tu ke?
All  :ko ni knp!
Bill : aku mintak maaf kalo ko terasa ngn ak..ak tegur tu sbb ak syg sume kwn2 ak..sebab ak tegur ko tu..ak juga harap nnt bila ak wat salah..ade org tegur ak jugak..ak mintak maaf sgt2..
All  : dh la.nk tido!

hampir sebulan jugaklah All ni 'hilangkan' diri..segala komen dan pertanyaan dr Bill semua di'delete' oleh All dlm FB nya..padahal Bill post sume tu takde kaitan langsung dgn hal teguran tu... "ko uitm s.alam kan?ni seksyen bape ek..ak dpt temuduga kat sane" <-- komen ini di delete sehari selepas itu...bukan ape, All blaja kat sane mestilah dah tahu selok belok kat sane kn..bukan tak nak tanya org lain tp kebanyakan kwn Bill dpt UKM,UM, hanya sorang shj UiTM tp itu pun di Puncak Perdana sedangkan temuduga tersebut di S.Alam..yg menjadi persoalan "seksyen berapa?" kerana... bile bertanyakan "dimana uitm s.alam?" ade yg kate seksyen 2,17,7..berbeza2 jwpn.. segala mesej by henpon,call tak dilayan..maka Bill pun carilah alternatif lain..-end-

sebulan kemudian

Bill : Helo.assalamualaikum..ni All ke?
All  : a'ah..ni sape?
Bill : ni Bill la..wat pe?bz ke?
All  : helo..helo..tak dgr lah..tutttttt
talian dimatikan... -_-

sha la la~...satu mesej diterima 10 min kemudian..

All  : nape?ak dlm bus td.
Bill :saje..ko cuti ke?
All  : a'ah..ade ape?
Bill : saje..nk dtg umah ko la..
All  : ak bz lah
Bill : hmm..xpelah kalo mcm tu.. ak cume nk minta maaf je..
All  : pape je la
Bill : ko maafkan ak tak?
All  : ko ade uat salah ke?
Bill : ak pun tak taw tp bile ko mcm acuh x acuh mesti ade yg x kene..
All  : lantak ko!
Bill : ????lantak ko?mksudnye?
All  : ko ni merepek pe ni,dh la!
Bill : lahh..td ko yg bg mcg tu..ak x phm sbb tu ak tanye.
All  : lantak la
Bill : ok la tepulang pd ko kalo x nk  xplen.ak x pakse..ak mmg btl2 x phm.sbb tu ak tnye..ko kat kg ke skrg?
jawapan yg tidak berbalas.....

masuk tahun baru dah..bukak profile... 
"asal kawan berkurang ni?"..check punye check hmmmm.. All & boyapren nye telah meng 'remove' Bill dr FB All..kalo setakat boyapren All yg remove takpe lg..ni dgn All All sekali remove Bill..takpelah..nmpk benar marahnya tu..maka Bill pun membawa la hati yg remuk rendam lagi lara itu..nk pendam sorang2 tak larat..takut jadi larva gunung Everest pulak..maka Bill pun mintalah penpdt dr shbt2 Bill dan perujuk motivasi Bill (ni rahsia..die juga seorg blogger..kalo nk tahu carilah)...

mmg benarlah..hidayah itu hanya milik Allah..mungkin hatinya belum terbuka utk menerima..bnyk shbt2 yg mmberikan kata2 semangat.."sorang yg remove 10 nk add kau balik..don't worry"..mmg btl kate seorg shbt ni..tak lame lpas tu mmg ramai yg add..dan semuanya kwn Bill sendiri cume Bill tak bape kenal dgn mereka kerana name yg digunakan sgt pelik 0_0..

Jadi..pembaca di luar sane jgnlah berasa takut untuk menegur kesalahan org lain sekiranya memang betul2 nampak di depan mata sendiri..
“alah, kau tu macam lah baik sangat.” Then, adakah kita harus menunggu sampai semua orang perlu jadi baik 100% untuk saling menasihati antara satu sama lain. Adakah itu kriterianya dan baru LAYAK bagi nasihat dan supaya tidak dipandang ‘bajet bagus’? (copy paste)

"Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan." -Hassan Al Basri- 
(copy paste jgk)


Seperkara that we should know, everyone is not perfect to be a perfect. Hanya Allah yang Maha Sempurna. We keep doing mistakes even seribu kali pun diberi peringatan. Sebab kita human being yang of course ada cacat celanya. Cumanya, cuba tanya sekejap pada diri. Apakah reaksi kita sewaktu diajak melakukan kebaikan? Apakah tindakan kita apabila diajak pergi usrah, berjemaah di masjid atau surau dan sebagainya? Apakah respons kita apabila sedang dinasihati apabila telah melakukan kesalahan? 


“come on, nak ceramah pergi masjid lah” 


Kita sebenarnya terlupa, hakikatnya memang manusia yang mengajak kita melakukan kebaikan, kenyataannya memang manusia yang menasihati kita tapi actually, Allah yang sedang berbicara dengan kita tanpa kita sedar! Adakah kita sedang sombong dengan pencipta kita? 

Apabila kita sedang menasihati orang lain, secara automatiknya diri kita juga turut dinasihati. Means, saling berpesan antara satu sama lain di samping memperbaiki kelemahan dan kekurangan diri. Itulah hikmahnya. Memesan sambil dipesan, memperbaiki sambil membaiki. So macam mana pula bagi si pemberi nasihat yang sering mengalami penolakan? 



Rasulullah s.a.w juga pernah mengalami penolakan. Lebih hebat dari kita. Memang diakui, sedih kerana ditolak, kecewa apabila kita memberi peringatan namun, dibalas sepi. Kita harus tahu, hidayah itu milik Allah. Dia berikan kepada sesiapa yang dikehendaki dan menarik kembali dari sesiapa yang Dia mahu. Kita cuma menyampaikan, selebihnya terserah kepada individu tersebut untuk menerima.




Firman Allah: “Sesungguhnya engkau (Muhammad) tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang kamu kasih tetapi hanya Allah akan memberi petunjuk kepada sesiapa yang Dia kehendaki.” (Al-Qasas:56). 



Dalam memberi peringatan, bersedialah untuk menerima kekecewaan, kuatlah menghadapi penolakan dan tentangan. Itu perkara biasa. Tidak semua mudah menerima keindahan kebenaran dan mudah juga mengamalkan dosa yang menjadi kebiasaan. Well, just keep praying for them, agar Allah memberikan mereka hidayah untuk menerima nasihat. InsyaAllah.  #Peringatan buat diri sendiri terutamanya. =)

segala info diatas adalah copy paste from : Dr.Cinta punye blog
*note = pic-picture

p/s : dah lame tak masuk bilik kaunseling..kalau saya ade buat silap TOLONG tegur saya..

10 ulasan:

COOL RC STORE said...

huh...abis jugak bace ;) okay aper...tegur-menegur....

COOL RC STORE said...

i follow u :)

Zul Fattah said...

ye aku stuju dgan ko.. aku pun bukannya baik sangat.. tapi jika ada salah dpan mata.. tegurlah.. bukannya nak tunggu kita jd ustaz dulu baru nak tegur org..

tapi kisah all dgan bill ni.. memang ada yg berlaku... harap bill sabar je la.. ini ujian Allah pd umatnya

FAIZ FAKHIRIN said...

gud info n penerangan

Iffah Afeefah said...

hurm sume dialog bese dgr

kbur mmsing kan

spelah kite nk nego

Nazme said...

pandanglah sesuatu itu dengan mata hati dan bukannya dengan mata nafsu....=)

nuyui a.k.a miss YUI said...

xslh tegur.. kt ni terima ngn tak je..

Anak Wak Mail said...

erk,,kawan awak tu xboleh menerima teguran,,mungkin hati dia tak terbuka lagi..;)

jangan putus asa,,lagi org benci,,lagi kita kena dekati..:)

Nur Zulaikha said...

@ COOL RC STORE
thanks sudi bace smpai hbs..ok kan??

@ Zul Fattah
terima kasih..yup..takkan nk dpt iktiraf baru nk tegur org kn...amiiin..moge ade hikmah buat Bill kan..huhu

@ FAIZ FAKHIRIN
^_^

@ Iffah Afeefah
ayat femes jgk tu..huhu

@nazme..pndangn nafsu itu melulu kan...

@nuyui a.k.a miss YUI
yup...

@Anak Wak Mail
betul tu..moge diberi hidayah..

Mr. Doctor said...

Wah.. entry yg sngt pnjg.. but i loike.. Kalau dia tak terima nasihat awak, itu urusan dia dengan Allah.. Yang penting kita sudah melaksanakan tanggungjawab kita sebagai muslim/muslimah di dunia ini...

 
“Hak Cipta Terpelihara Segenggam Tabah@ N.Z”