Sunday, February 17, 2013

Oreo Cheese Cake

Assalamualaikum...


Bersawang dah blog aku ni..almaklumlah..cik misi yang busy.. (busy la konon kan).. Baru-baru ni N.Z dikejutkan dengan berita pertunangan seorang sahabat dari KISAS, Fatin Farhana a.k.a cik puan rama-rama..hehehe (sorry atin..gurau2 je..) Agak cemburulah ye melihat beliau atas pertunangan tersebut..muda lagi kot..insyaAllah N.Z bakal menyusul (bile le tu agaknya ye)..Ape-ape pun barakallah ye utk fatin..semoga diberkati..nikah nanti cari tarikh yang aku boleh datang taw..hehe (request mcm ape je)

ok..intro je tu.hahaha

Nak cite yang satu hari ni N.Z 'dibuli' oleh kak long...kakak sorang ni memang 'gila' ngan oreo cheese cake yang aku buat..hahaha.. bajet artis jap okayh!!!

Pertama kali buat, T_T.....urhh.masam kott..second.. 0_0..manisnyeee kurma ini~ third... ^_^..good job!!..baru jadi betul2..almaklumlah saya tahu inject orang je..hahaha

Resepi ni N.Z dapat dari kawan-kawan..kitorang memang 'nakal' sikit kat asrama..macam2 kitorang buat..buat bende baik okayh.. credit to Mira Jailani, Atiqah Suyuti,Nasuha Zamri, Syarmimi Nadzri dan Ana Fathihah Ismail..terbaiklahh korang...thanks sgt2..

Actually, bahan2 ni ade yg N.Z ubah suai sikit sebab....emm..bahan die was was sikit nak guna..kalau nak tahu bahan2 yang sebenar boleh la try tanya Puan Google ea..

bahan-bahan:

2 bungkus biskut oreo (terpulang la nak berbungkus2 ke)
250 cream cheese (pastikan HALAL ok)
250 whiping cream
1/4 butter cup
1 cawan gula halus

p/s:ikutkan ade letak gelatin tp N.Z malas nak letak

cara-cara :

asingkan cream yg ade dekat biskut oreo tu dan hancurkan (untuk buat base pada kek tu) 1/3 je gune untuk buat base.

ambil 1/4 butter (kalau rase banyak,ambil dlm kuantiti sikit je..agak2 cukup nak gaulkan dengan base tadi) dan double boiling kan beliau.. bukan panaskan atas api taw..

Butter tadi gaulkan bersama dengan oreo yg dihancurkan tadi hingga sebati dan buat base..masukkan dalam peti sejuk untuk keraskan base tadi..

Sementara tu, masukkan cream cheese, whiping cream, cream biskut oreo yg diasingkan tadi dan gula halus (kalau tak sure nak letak banyak mane letak sikit2 dulu) dan digaul bersama..guna mixer la kalau nak senang..mase dah sebati tu boleh la rase manis ke tak, kalau kurang tambah la gula lagi (jangan banyak2..kencing manis nnt <-- nasihat percuma dari cik misi  :p ) 

hancurkan biskut oreo yang selebihnya tadi tu, mungkin boleh belah 4 or terpulang pada creativity masing2..gaulkan bersama adunan tadi

Keluarkan base yang dalam peti ais tu dan letak dekat atas die..DONE!!..nak keras sejukkan dalam peti beku

ok..tgn penat dh nk hias..ni gune biskut je,hancurkan sbb takde chocolate rice 


ambik kau..makan sampai muntah..hahaha






p/s : boleh bukak bisnes macam ni..haha




5 ulasan:

biela bell said...

pos..pos..pos ke sini..haha

محمد رازيق said...

saya pun pernah buat kek ni. tapi ada bahan tmbah, biskut marrie.

nuyui a.k.a miss YUI said...

harus try!

Nur Zulaikha said...

cubalah ^_^

umairah razak said...

nanti dia keras , jadi macam same keras macam kek cheese yang dibakar ke? sebab nak try. dan sy ni punstudent, nak beli kek mahal, nak buat sendiri takde oven. jadi bile dapat resepi ni macam wow! pakai peti ais je.

 
“Hak Cipta Terpelihara Segenggam Tabah@ N.Z”