Sunday, October 28, 2012

Hikmah Yang tersembunyi

Assalamualaikum.....


Selamat Hari Raya Aidil Adha..sempat lagi kan nak ucap..rase teruja bila dapat balik ke kampung halaman..maklumlah, anak perantauan kan..kih kih..

Entry kali ni maybe ala-ala diari gitu la..kalau korang rase bosan nak bace tak yah baca kayh..tiada paksaan..ceritanya bermula.....

tak pernah2 tiket habis tetibe time tu pulak tiket habis dgn sangat awalnya..terkejut tak?mase tu rase nak naik flight pun ade tapi nak landing kat mane..aisehh..berangan je..so, nak tak nak (katakan tak nak pada rokok..tetibe je..) kene beli 2 transit..huhu..satu dari melaka ke s.alam and s.alam ke teluk intan..

memang best la kan..tiket dari melaka ke s.alam pukul 8.30pg..tiket s.alam ke teluk intak pukul 2ptg..memang best la.nak g UiTM pun sempat ni..(dan lagiii..haii..UiTM dihatiku..nk wat cmne ek) ...tunggu punya tunggu.. 
"eh macam kenal je"aku bermonolog sendirian sewaktu melihat kelibat seorang gadis yang berdiri tidak jauh dariku..lalu, aku pun memberanikan diri utk menegur gadis tersebut..

"Atika kan?"sapaku..gadis itu agak terkejut dgn kehadiranku..
"eh..zulaikha..wahh..apa habaq..lama tak jumpaq hang..wat pa kat sini?"
"nak balik kampung la..hihii..cuti jgk ke"
macam2 kami sembang sampailah bas Atikah datang..

tak sangka dapat jumpe kawan dari Uitm kat situ..rindunyerrr...tu lah..ADA HIKMAH kenapa tiket tu habis awal..baru sahaja kakiku hendak melangkah, tiba2 aku ditegur oleh seseorang..
"zulaikha,wat pa kat sini?lama tak jumpa"
"ehhh..k.fahimahhhh..balik jgk ke?tadi baru jumpe atika"
"akak nampak tadi..tula..muka macam kenal..tak salah lagi..zulaikha..confirm!"
"he..he..(kenal lagi akak ni kat aku)"

 Terubat rindu aku dekat sahabat2 UiTM..sahabat KISAS bila lagi ye..hmmm

-------------

hari ni pulak aku telah kembali ke melaka bagi meneruskan pengajian..huk3...kali ni jumpe siapa pulak ye..jeng..jeng..naik bas transit lagi..cari tempat duduk..
"ehhh..shiela???"
"akakk?..k.leha??"
"hihihi..tak sangka jumpe kat sini"
macam-macam yang kami bualkan sepanjang dalam perjalanan tersebut..
rupa-rupanya kami mengambil kos yg sama (NURSING)..cumanya..junior ku ini di s.alam..dan aku di melaka..tak sangka jumpe junior Sekolah Maahad dulu...ADA HIKMAH aku naik bas 2 transit lagi...melihat wajah2 itu membuatkan rinduku pada kenangan dulu kembali membara..terasa kenangan itu seperti baru sahaja semalam...


--------------------

setibanya di s.alam..aku ditinggalkan bas..mane taknye, jalan dari tanjung karang ke meru jammed disebabkan perhimpunan...wahhhh..macam mane nak balik melaka ni.
(flashback)
"akk..bas ke melaka dah sampai ke?saya terlewat sampai tadi sebab jalan jammed"
"maaf dik..bas tu baru je bertolak tadi..baru je.."
"ala kak..ade bas lain tak?"
"takde dik..dah penuh"
"pukul 5?"
"pun dah penuh..mintak maaf sangat2..cuba adik tanya bas lain"
aku dah nak nanges dah time tu..mujur kawan aku ade..die cuba tenangkan aku..kami pun cari la bas lain..namun,keputusannya menghampakan kerana BAS KE MELAKA DAH HABIS..

terpaksalah naik teksi..erkkk..RM240??..belasah je la..dah takde care lain..baru ingat nak save duit..dugaan..

HIKMAH + DUGAAN =KEHIDUPAN

hanya mampu tersenyum!!!


4 ulasan:

salzzack said...

ika, rindu nk jumpa ika.... harap ika bykkn sbar dalam menempuh hidup di dunia ni.... biasala xde yg senang kat dunia ni... lau nk tuntut ilmu perlu ad pengorbanan walaupun kecil @pun besar bergantung pada kehendak dr Ilahi...=)
akk bkn la org yg pandai untuk berkata2....

cheeze maz said...

salam ziarah.

berjumpa @ terjumpa kenalan lama, mmg sangat2 dinantikan. Banyak kenangan kan.

Jemput ke blog akak di cheezemaz.blogspot.com. Mana tau berkenan nak rasa serbuk cheese CHEEZE MAZ, yg bila dicampur air akan menghasilkan sos cheese seenak sos cheeze wedge, KFC. Lagipun hy RM 10.00 untuk 1 pack seberat 200 gram.

محمد رازيق said...

tq singgah blog saya. setiap yg terjadi itu disebaliknya berhikmah.

9n0L4 said...

oooo. ex kisas ke ni. :)

 
“Hak Cipta Terpelihara Segenggam Tabah@ N.Z”