Saturday, May 21, 2011

Puas Hati !!!!

Sudah lama aku menginginkan untuk melakukannya namun terdapat kekangan2 yang tidak dapat aku elakkan lalu hasrat itu hanya terkubur tanpa bertanda.. Perasaanku mula berkobar-kobar setelah lama menyepi... Seperti mendapat semangat baru untuk melakukan semula..  [panjang la plak intro]

Ceghitanya camni...dlm bilik stor belakang tu ade sebuah basikal tetapi keadaannya agak mnyedihkan...huhu..takde tayar..sudah lama benar aku tidak menaiki basikal..emmm
"kak, basikal tu boleh guna lagi tak?" soalku memulakan bicara.
"boleh je tapi kene ganti tayar la..nanti cakap ngan 'kakang' suruh beli tayar."
Setelah menyuarakan hasrat aku menanti penuh sabar untuk melihat basikal itu 'bernyawa' semula..namun penantian yang begitu lama membuatkan aku berasa terseksa..huhu..
penantian memang menyeksakan!!!

Le tour de Langkawi telah menaikkan semula semangatku.. Alangkah bagus sekiranya aku dapat mengayuh untuk negara..[mcm mustahil je..angan2 je ni..hehe
ishh..tak boleh jadi ni..takkan nak kayuh basikal  takde roda??..SABARRRR

tik..tik..tik..tik.. [masa berlalu hari demi hari]...penantianku berakhir..yess.. Basikal sudah siap dibaiki,tapi bile nak naik?? tak de mase free ni..[padahal x keje pun..jadi babysitter je] Hmmm..tgk lah nanti...

Jam menunjukkan 5.30 ptg.."Free ni, tunggang basikal lah."omelku di dlm hati.. Tengok luar jap..alaaa renyai2 plak..tunggu kejap lagi la..reda la kot... Kaki yang lemah melangkah ke dapur utk pekena ABC sementara menunggu renyai2 hilang dari pandangan..hehehe

Jam 5.50...bertolak!!!  T-shirt labuh warna biru & seluar track warna hitam serta tudung putih bercorak bunga2 sedikit dikenakan pada petang itu.. tidak lupa juga  kasut sukan untuk keselamatan kaki..melangkah kaki dengan penuh yakin sambil membaca doa hendak keluar rumah...ehhhhh..basikal aku mana? hehehe..kt dlm rumah lagi...

taraaaa..jeng jeng..
ni la basikal nyer..hehe..cantik tak??

biasa je..tak mampu nak beli basikal Fixie..huhu

cantik kan? kegilaan remaja sekarang...junior saya ade beli dgn harga RM 380..
Memulakan kayuhan dengan menggunakan gear paling rendah..nak exercise la katekan.. Untuk kekuatan kaki.. Kayuh kat taman perumahan Bukit Mas je..ikut hati memang nak pegi ke kawasan Bukit Larut ngan tepi Tasik tu tapi keseorangan plak..takde kawan..Hari tu nak join pegi panjat Bukit Larut tak kesampaian,tgk dari jauh je even rumah x lah jauh sgt..huhu sedih2... Tak sampai 5 minit dah mengah..hahaha..tu la lame bebenor buat lemak..kui3 Lagipun kawasan tu berbukit, mane tak penat... Kadar denyutan nadi dan degupan jantung pun bertambah kencang, rasa macam nak terkeluar je...Sampai kat satu simpang yang berbukit..hmm..nak naik ke tak..nak ke tak..adoii..cam tinggi je larat ke ni?
Alahh kalau Azizul Hasni boleh aku pun kene boleh!!! kata2 yg membakar semangat... Apabila keyakinan mulai terasa,aku menukarkan gear yg paling ringan bagi memudahkan untuk aku mendaki...siji..loro..telu...yahhhh...yahhh..yahhhh.... Akhirnya... [lagu selingan~ we are the champion~]
Mule sampai kat tengah bukit tu rase nak give up je sebab kaki macam dah tak larat tetapi seperti ade suara halus yg membisikkan supaya meneruskan jua.. Cantik juga tgk pemandangan dari atas tapi tak berapa cantik sgt sebab nampak bumbung rumah org..hehe

ni pemandangan dari bawah bukit..mase kat atas tu x bawak kamera plak..
Nak turun cmne ni?? gayat nyer..Aku pun menekan brek dengan sekuat2 nya agar tidak meluncur terlalu laju...Sampai berbunyi brek yang aku tekan..dasyat betul..takut punye pasal..mane taknyer laju giler turun bukit....Mase tu jantung dub..dab..dub..dab je...

Jam 1815, aku menamatkan kayuhan kerana hari mulai beransur gelap.... Kini aku merasai kepuasan yang amat sangat!!! Walaupun penat tapi aku tetap gembira kerana dengan sebuah basikal lah aku mengenal dunia...teringat mase kecik2..sampai kene gantung basikal kat pokok sebab aku ngn kwn aku naik basikal pergi jauh sgt..mane taknyer mak aku mengamuk...kawan aku pun kene gantung basikal jugak sebab kami berjiran..hehehehe..kalau kene culik time tu,x taw la nk ckp ape...mujur ade seorg pakcik yg baik hati..ingat2 lupa kejadian tu..tau2 dah sampai rumah..ngee~ 
Tunggang basikal tu jangan pergi jauh2 taw..inform pada mak ayah dulu..hehehe.. Jangan menyesal dikemudian hari..

Berbasikal ni pun merupakan satu senaman jugak tau..Memang Nabi anjurkan memanah, berenang, menunggang kuda..tapi boleh juga yang lain..selagi tidak mendatangkan mudarat kan kan?? ...Rajin2 lah bersenam..Bukan untuk menjaga potongan badan je malah menjaga kesihatan badan.. Al 'aqlu salim fi jismi salim



6 ulasan:

mawar puteh said...

hahahaha
ko pakai helmet tak naik basikal tu??

HamBa ALLAH said...

helmet utk basikal ke?? mane ade..hehehe
helmet motor ade la..cam klaka lak kalau aku pakai..kuang3x

Anonymous said...

ade la helmet nek beskal....
yg azizul hasni d0k pkai tu mende....ad0iii

HamBa ALLAH said...

helmet utk basikal mmg le ade..tapi x beli pun helmet tu..

Anonymous said...

salam..seronoknya dpat berbasikal.time sekola dulu, basikal lah teman rapat nab nak kemana.bila dah abes sekola, biar jer tersidai gitu jer..hikhik..nab basikal jer ader, naik nyer tidak jer..bila nk bwa,sdr2 xda.adik guna.so smpai skrng la xbawa nya..heheh..;)-nab-

HamBa ALLAH said...

wasalam...hehehe..memang best..smbil2 kayuh boleh wat senaman sekali sambil menikmati keindahan alam...

 
“Hak Cipta Terpelihara Segenggam Tabah@ N.Z”